Loading...
 
[Show/Hide Left Column]

Arduino

Az Arduinóról

ImageEgy nyílt, AVR vagy ARM mikrokontrollerre épülő áramkör, amely tartalmaz mindent elektronikai prototípusok gyors elkészítéséhez. Ebbe beletartozik az is, hogy nincs szükség drága külső programozó egységre, elég egy USB port egy értelmes operációs rendszert futtató számítógépen.

A hozzá készült, szabad szoftverekre (avrdude(external link), GCC(external link), Processing(external link), stb.) építő program(external link) tartalmaz szövegszerkesztőt a C++ kód megírásához, melynek elkészülte után az egy kattintással lefordítható és feltölthető az Arduino Flash memóriájába.

A rendszer gazdag könyvtárgyűjteménnyel(external link) rendelkezik, így nem okoz problémát akár LCD-k vagy léptetőmotorok kezelése sem. Megvásárolható készen (lásd linkek alább), de megépíthető DIY jelleggel is – erre egy jó példa a metaboard.

Arduino a H.A.C.K-ben

A hackerspace-ben 2010 februárjában tartottunk először Arduino workshopot, azóta több projektünk is (HackSense, FUJI, Hack₂O, SIDbox, CGA, LED display stb.) épít a technológiára, a tagság jó része járatos használatában. Így bármikor lejössz a Bástya u. 12-be, ha nyitva vagyunk, találsz valakit, aki segíthet elindulni – emellett persze önálló kísérletezésnek is teret adunk, infrastruktúránkat (szerszámok, műszerek, egyéb eszközök) bárki, bármikor, ingyen igénybeveheti.

Arduino workshop

ImageAki szervezettebb formában szeretne elmélyedni az Arduino használatában, lehetőség van workshopon való részvételre is. A 2012-2013 téli időszakban csütörtök esténként tartjuk a workshopokat, 18.00-kor kezdünk, kb. 20.00-ig tart a program, de utána természetesen lehet maradni a helyszínen gyakorolni, hackelni, forrasztani. Az első fél órában mindig bemutatjuk az Arduino alapjait, így bármikor be lehet kapcsolódni, aki pedig egyszer (vagy ahányszor elegendőnek tartja) hallotta a bevezetőt, a következőkre érkezhet fél órával később. A maradék másfél órában mindig az Arduino egy területét mutatjuk be, interaktív módon. A workshopot Veres-Szentkirályi András(external link) (dnet(external link)) vezeti, aki 2006 óta foglalkozik Arduinóval, 2011-ben a Hacktivity-n(external link) (lásd fotó) tartott előadást az Arduino hardverhekkelésre tett hatásáról(external link), napközben szoftvereket, éjszaka pedig hardvert hekkel.

Már lezajlott workshopok (YouTube lejátszási lista(external link)):

DátumTémaVideóKód
2012. november 15.I/O a szoftveren túl (kijelzők, gombok, kislámpák, PWM, charlieplexing)YouTube(external link)
2012. november 22.Kommunikáció a külvilággal (RS-232, I²C, SPI)YouTube(external link)
2012. november 29.Adattárolás (SD/MMC, EEPROM, Flash)YouTube(external link)Gist(external link)
2012. december 6.Nagyobb vasak: motorvezérlés, 230V kapcsolgatása (tranzisztor, fordulatszám-vezérlés, léptetőmotor, relé)YouTube(external link)Gist(external link)
2012. december 13.Szoftveres teljesítménynövelés (AVR-libc, Wiring kihagyása, assembly betétek)YouTube(external link)Gist(external link)


Hasznos linkek

Hivatalos linkek

Arduino sketch fordítása Java nélkül

Vásárlás


Contributors to this page: Kerékgyártó1474 points  and dnet5208 points  .
Page last modified on Saturday 10 of October, 2015 01:56:56 CEST by Kerékgyártó1474 points .

Upcoming events

1)  Tue 04 of Oct., 2016 19:00 CEST
Plénum
2)  Tue 11 of Oct., 2016 19:00 CEST
Plénum
3)  Tue 18 of Oct., 2016 19:00 CEST
Plénum