Loading...
 

Arduino

Az Arduinóról

Image Egy nyílt, AVR vagy ARM mikrokontrollerre épülő áramkör, amely tartalmaz mindent elektronikai prototípusok gyors elkészítéséhez. Ebbe beletartozik az is, hogy nincs szükség drága külső programozó egységre, elég egy USB port egy értelmes operációs rendszert futtató számítógépen.

A hozzá készült, szabad szoftverekre (avrdude, GCC, Processing, stb.) építő program tartalmaz szövegszerkesztőt a C++ kód megírásához, melynek elkészülte után az egy kattintással lefordítható és feltölthető az Arduino Flash memóriájába.

A rendszer gazdag könyvtárgyűjteménnyel rendelkezik, így nem okoz problémát akár LCD-k vagy léptetőmotorok kezelése sem. Megvásárolható készen (lásd linkek alább), de megépíthető DIY jelleggel is – erre egy jó példa a metaboard.

Arduino a H.A.C.K-ben

A hackerspace-ben 2010 februárjában tartottunk először Arduino workshopot, azóta több projektünk is (HackSense, FUJI, Hack₂O, SIDbox, CGA, LED display stb.) épít a technológiára, a tagság jó része járatos használatában. Így bármikor lejössz a Bástya u. 12-be, ha nyitva vagyunk, találsz valakit, aki segíthet elindulni – emellett persze önálló kísérletezésnek is teret adunk, infrastruktúránkat (szerszámok, műszerek, egyéb eszközök) bárki, bármikor, ingyen igénybeveheti.

Arduino workshop

Image Aki szervezettebb formában szeretne elmélyedni az Arduino használatában, lehetőség van workshopon való részvételre is. A 2012-2013 téli időszakban csütörtök esténként tartjuk a workshopokat, 18.00-kor kezdünk, kb. 20.00-ig tart a program, de utána természetesen lehet maradni a helyszínen gyakorolni, hackelni, forrasztani. Az első fél órában mindig bemutatjuk az Arduino alapjait, így bármikor be lehet kapcsolódni, aki pedig egyszer (vagy ahányszor elegendőnek tartja) hallotta a bevezetőt, a következőkre érkezhet fél órával később. A maradék másfél órában mindig az Arduino egy területét mutatjuk be, interaktív módon. A workshopot Veres-Szentkirályi András (dnet) vezeti, aki 2006 óta foglalkozik Arduinóval, 2011-ben a Hacktivity-n (lásd fotó) tartott előadást az Arduino hardverhekkelésre tett hatásáról, napközben szoftvereket, éjszaka pedig hardvert hekkel.

Már lezajlott workshopok (YouTube lejátszási lista):

DátumTémaVideóKód
2012. november 15.I/O a szoftveren túl (kijelzők, gombok, kislámpák, PWM, charlieplexing)YouTube
2012. november 22.Kommunikáció a külvilággal (RS-232, I²C, SPI)YouTube
2012. november 29.Adattárolás (SD/MMC, EEPROM, Flash)YouTubeGist
2012. december 6.Nagyobb vasak: motorvezérlés, 230V kapcsolgatása (tranzisztor, fordulatszám-vezérlés, léptetőmotor, relé)YouTubeGist
2012. december 13.Szoftveres teljesítménynövelés (AVR-libc, Wiring kihagyása, assembly betétek)YouTubeGist


Hasznos linkek

Hivatalos linkek

Arduino sketch fordítása Java nélkül

Vásárlás

Upcoming Events

No records to display