Loading...
 
Image

Független Magyar Tudásközpont


köz-mű-hely
bottom-up innovációs központ

Hacker

A hacker olyan személy, aki intellektuális kíváncsiságból, tiszta kreativitásból vagy élvezetből, a rendszerek korlátait próbálja felderíteni vagy meghaladni (vö. Bruce Schneier definíciójával).
(Eric Steven Raymond Angol nyelvű írása a hackerekről, és a hackerré váláshoz vezető útról). (Itt pedig a magyar fordítása)
E definícióba még Leonardo DaVinci is belefér. :)

Hackerspace

A hackerspace koncepció alapján több száz kreatív műhely működik sikeresen a világban. Bár a hacker kifejezés használata azt sugallhatja, hogy ezekben a műhelyekben fókusz az informatikai biztonságon van, azonban legtöbb hasonló intézményben a biokutatásokon át egészen a rakétakísérletekig minden bütykölhető dolgot megpiszkálnak. A koncepció merít az elmúlt évek szabad szoftveres fejlesztő-közösségek működési mintáiból. Ezek az online fejlesztői csoportok önkéntesen szerveződtek és dolgoztak olyan célokért mint a Linux, az Apache webszerver és több tízezer egyéb szoftveres megoldás. A sikeres külföldi példák azt mutatják, hogy ezen alapelvek mentén a hús-vér világban is működő, produktív és kreatív munka tud folyni. Csak két példa friss innovációra az európai hackerspace-k életéből a Metalab-ból származó soup.io Európai Startup díjat nyert, a c-base-ben alapított német kalózpárt a 2014-es Európai Parlamenti választásokon 1,45%-ot ért el, így egy képviselőt küldhet az EP-be, ez társadalmi innováció.
A legfontosabb alapelvek:
 • függetlenség
 • fenntarthatóság
 • önkéntesség
 • meritokrácia
 • innováció
 • transzparencia
 • nyitottság
Image
Az szabad szoftveres közösségekben kialakult szervezési mintákat pár éve egy részletes leírással dokumentálták, az azóta csak „Hackerspace Design Pattern”-ként ismert fóliasorozatban. A megjelenés után a hackerspace-ek száma ugrásszerűen megnőtt. A szomszédban Ljubjaná-ban a Kiberpipa, Bécsben a Metalab, Pozsonyban a Progressbar, Szegeden pedig a Hackerspace Szeged üzemel.

Egy hackerspace-nek két fontos szereplője van: az állandó hely és a közösség. A közösség fenntartja és használja a helyet. A közösség a hely fenntartásán túl további közös és megosztott erőforrásokra is szert tehet, ilyenek a közös szerszámok, eszközök, tudás, infrastruktúra, szolgáltatások. Jó példa erre egy drágább Rapid Prototyping eszköz, mint pl. egy 3D nyomtató. Egyedül nehezen tudunk egy ilyet megfinanszírozni magunknak. Ha mégis a kihasználtsága valószínűleg nem hozná meg a beruházást. Nem így, ha többen állunk össze egy ilyen eszközre.

Ezek alapján a Független Magyar Tudásközpont:
 • non-profit innovációs közösség
 • a szabad és hatékony információáramlásnak
 • online és lehetőség szerint offline infrastruktúrát (helyszínt és eszközöket) biztosít
 • az alapítók, más tagok valamint innovatív és rokonszenves alkotások, projektek számára

Infrastruktúra

A helyszín mellett, minimálisan az alábbi infrastruktúrát fogjuk biztosítani:
 • Multifunkcionális termek előadásokhoz, workshopokhoz és prezentációkhoz
 • Publikus számítógépek és WLAN
 • Zuhany és mosdóhelyiség
 • Elektronika és hardverműhely
 • médiaműhely
 • könyvtár
 • nappali - pihenés és közösségi élet,
 • kémia, biotech, képzőművészeti műhely,
 • konyha (mosogatógép!), kulináris eseményekhez.
A legfontosabb infrastrukturális érték, a tagság széles ismeretköre és
nyitottsága, amely a legtöbb projekt felmerülő problémáira választ és segítséget
adhat.

Jelenleg üzemelő infrastruktúra:

Finanszírozás

Alapszabály: a tagsági díjnak és a műhely fizetős szolgáltatásainak biztosítaniuk kell az önfenntartást.

Minden tagnak hozzá kell járulnia a hely fenntartásához, ezt havonta 5-10 ezer forint befizetéssel teheti meg, cserébe használhatja az infrastruktúrát és kap hozzászólási jogot a Tudásközpont döntéseihez. Az intervallum lehetőséget add arra, hogy mindenki a lehetőségei szerint járuljon hozzá, de ne alakulhassanak ki nagy eltérések.

Jogi személyek támogatását is örömmel vesszük. A támogatóktól érkező adományokkal lehet egyes tagok díját kiváltani vagy a Tudásközpont által biztosított infrastruktúra működtetését és eszközök beszerzését finanszírozni. A támogatásokat egy külön oldalon köszönjük a szponzoroknak, ahol logójukkal megjelenhetnek.

A jelenlegi hely bérléséhez havonta legalább 50.000 Forintra van szükségünk. Az Asimov Alapítvány rendelkezésre áll a tagdíj fogadására, bővebb és aktuális infók itt.

Célok

Stratégiai: a hely termékeny üzemeltetése

Taktikai:

 • aktív 10 fős szervező mag
 • kb. 100 fős tagság
Már kérdezték, miért és mire jó ez? Mit akarunk azután, hogy kész van a hely. A válasz a szabad szoftveres közösségekhez hasonlóan felépített motivációs rendszerben van. Aki befekteti az idejét hogy megvalósítson valamilyen célt, eleve motiválva van termékenynek lenni. Előre megjósolni, milyen projektek lesznek, az az önkéntesség miatt nehéz. Az önkéntesség miatt a termékenység produktumát minden résztvevő maga határozza meg. Az eddig összegyűlt projektek egy saját oldalon vannak egybe gyűjtve. A tagdíj jelentette szimbolikus belépési korlát átlépésével az értékteremtés maga is implicit célé válik, amely a megvalósult ötletekben konkretizálódik. A projektek fókuszát a leginkább azzal lehet irányítani, hogy milyen tagokat sikerül toborozni, milyen eszközöket biztosítunk és milyen kihívást tudunk találni.

Emergens rendszer

Egy példán keresztül talán jobban lehet szemléltetni a hackerspace-ek dinamikáját. Biztos feltűntek már a logónkban a mászkáló hangyaszerű pixelteremtmények. Ez a konstrukció Conway élet játékából származik. Az élet játéknak három szabálya van:
 • egy adott pixel akkor gyullad ki, ha pontosan kettő kigyújtott pixel van a közvetlen szomszédságában.
 • Kigyújtott pixel kigyújtva marad, ha 2 v. 3 szomszédja is ki van gyújtva.
 • Minden egyéb esetben a pixel fehér marad.
Ebből az egyszerű szabályrendszerből lehet olyan alakzatokat rajzolni, amelyek szabályosan viselkednek. Ilyen a glider - a hangyaszerű képződmény. A hangyák egy másik speciális rajzolatból keletkeznek ez egy „glider gun”. A fenti három szabályból nem látszik, hogy ilyen bonyolult alakzatokat képes felvenni az adott rendszer. Ennél sokkal többe is képes, egy Turing-teljes számítógépet is megszerkeszthetünk ebben a rendszerben - nem lesz kicsi - de akár quake-ezni is lehetne rajta.

A hangyás hasonlat sem olyan távoli. A hangyák önmagukban csak nagyon kevés és egyszerű szabályt követnek, összességében mégis képesek mint hangyaboly igen komplex feladatok ellátására is. A hackerspace-ek szerveződése is hasonló, néhány megállapodásból, termékeny szövetség alakul.

Alapelvek

Megpróbáltuk őket megfogalmazni a dedikált wikioldalon, nyugodtan bővítheted.

Helyszín

Jelenleg a Bástya u. 12. melletti pince biztosít számunkra egy 50 m² alapterületű helyiséget.

Projektek

Külön wikioldalt érdemeltek ki maguknak: projects

Meggyőztünk? Érdekel?

Mit kell csinálni a csatlakozáshoz? Nem sok mindent:
 1. olvasd át az alapelveinket és a hackerspace design patterneket: ezek megismerése (és alkalmazása) segíteni fog a beilleszkedésben, félreértések elkerülésében
 2. gyere el amikor éppen nyitva vagyunk, meséld el min dolgozol éppen, és ki fog derülni érdemes-e a továbbiakban velünk berhelned
 3. ha már megismertünk, dolgozhatsz a saját projekteden, vagy csatlakozhatsz másokéhoz
A fizikai téren kívül az élet java része a lev-listánkon RSS feed zajlik:
 1. küldj egy üres mailt hspbp+subscribe <0x40> googlegroups.com címre,
 2. ha visszaigazolódott a levelező-lista tagságod, írj egy rövid bemutatkozó szöveget, ki vagy, mi érdekel, mit szeretnél csinálni, miben tudsz segíteni.
 3. a webportálon való munkához iratkozz fel ide is, fönt jobbra van a regisztrációs doboz.
 4. sikeres regisztráció és bejelentkezés után a jobb felső oszlopban a „user preferences” segítségével kitöltheted személyes adataidat. Ezt érdemes, ha nem akarod, az emailcímed megjelenjen mindenhol az oldalon, akkor add meg az „igazi” neved.
Ha valakit megfog a hely légköre, úgy érzi „hazatalált”, az a műhelymunkán kívül általában a közösség fenntartásában és döntéshozásban is részt akar venni. Ehhez két dolgot kell még tenned:
 1. fizesd be rendszeresen a tagdíjat. Ennek módjáról a régi tagoktól kaphatsz felvilágosítást.
 2. gyere el a keddi találkozókra, ahol a h.a.c.k. ügyes bajos dolgairól diskurálunk.
további infók az új tagoknak.

Linkek

* A felhívás hazai hackerspace indítására
* A nemzetközi "ernyőszervezet"
* Milyen az élet más hackerspacekben? minden egy helyen.
* A német példa
* Az osztrák példa
* Egy kiváló magyar példa
* Richard M. Stallmann hacker értelmezése.
* egy filozófiai értekezés. amely a hacker definíciójához Kantot és Kierkegaard-ot hívja segítségül.

Upcoming Events

No records to display