Loading...
 

Aquapónikus zöldfal 
Image

Bevezetés

A rendszer az OpenHorticulture kertészeti vezérlőrendszer tesztelésére szolgál.
Ez az oldal a halak és a növények gondozásáról, a zöldfal megépítéséről, és az esetlegesen fellépő hibák kezeléséről szól. Képek itt

A projekt célja becsempészni a természetet, az életet a HACK elektronikai sivatagába, mindezt minimális költségvetésből, a lehető legkisebb alapterületen.
Fontos, hogy a rendszer fenntartásához szükséges élőmunka minimális legyen, és bárki által elvégezhető, ezért a projekt az akvapóniát és a zöldfalakat kombinálja.

Szempontok

A zöldfal megépítésénél az alábbi szempontok voltak a követelmények:
- A falak vizesek (a hely sajátossága). Ne akadályozza a fal szellőzését. Drénpanel beépítésével biztosítottuk a légrést a fal és a zöldfal között.
- Legyen teljesen vízszigetelt. Tófólia felhasználásával oldottuk meg.
- Legyen olcsó. Újrahasznosított, illetve maradék anyagokat használtunk fel.
- Az öntözővíz biológiailag aktív (A csepegtetőtesteket, szórófejeket a baktériumnyálka eltömíti). Luggatott tömlőket használtunk a víz kijuttatására.

Zöldfal építés


fal | drénpanel | tófólia | geotextil | gyökérzóna, öntözőrendszer | geotextil | lombozat

Első lépésben kibéleltük a falmélyedést drénpanellel, mellyel egy kb. 1 cm-es légrést biztosítunk a fal és tófólia között.
A tófólia felső szélét két rétegben feltekertük egy lécre, és a lécen keresztül csavarral rögzítettük a falra, így azokon a pontokon, ahol a csavar áthalad a fólián minimális terhelés esik fóliára, mely a lécre fekszik fel.
Felfúrtuk a tartószerkezet és a lámpatartó csavarokat.
A tartószerkezet egy alumínium rúd, melyet a két végén keresztirányban átfúrtunk. A furatokon átvezetett sodrony segítségével akasztottuk a csavarokra.
A geotextilt átvetettük a rúdon.
A tófóliát eligazgattuk olymódon, hogy a víz vissza folyjon a tartályba.
Forró szöggel perforáltuk az öntözőtömlőt. A nagyméretű lyukakat nehezen tudja majd eltömíteni a baktériumnyálka. A tömlőt a tartórúdra függesztettük.
A növények gyökeréről lemostuk az ültetőközeget. Erre azért van szükség, mert az öntözés folyamatos, mivel így látjuk el oxigénnel az akvárium vizét. A folyamatos öntözés hatására az ültetőközeg vízzel telítődne, ami a gyökerek fulladása révén a növény pusztulásához vezetne. Ezt aeropóniának nevezzük, amikor a szabadon lógó gyökerekre permetezzük a tápoldatot.
A textil külső rétegére lukakat vágtunk, melyeken keresztül begyömöszöltük a gyökereket.

Hibák

 • A pumpa munkapontja nagyon nem esik egybe az alkalmazott emelőmagassággal, ezért hallatja azt az idegesítő kerregést. A szerkezet szétszerelése után kiderült, a hajtott tengely és a lapátkerék két külön alkatrész, összeragasztásuk megoldotta kerregést.
 • A növények rosz, átgondolatlan elrendezése. Megoldás át kell gondolni és újraűltetni:)

Hiányzó komponensek

Akvárium

 • Házmesterhal (aljzatról táplálkoznak)
 • Karmos béka, Maláj tornyos csiga, (vicces lenne)
 • Vízinövények (thx jocó)
 • Halak, melyek 20°C alatti hőmérsékletet is tolerálnak
 • A jelenlegi aljzat cseréje homokra
 • Fűtés???

Zöldfal

 • Szivattyú (emelőmagasság min 2m)
 • Mégtöbb növény
 • Egyenes öntözőcső
 • Fóliaragasztó

Kétéltűek

2 db Axolotl került a tartályba.
Ezek a létformák a 20°C körüli hőmérsékletet szeretnek, szaporodni 14 °C körül szoktak.
Eleségük élő állatok, kb. 3 naponta. Giliszta, csontkukac. Van nekik egy zacskó szárított rák, sajnos nem ízlik nekik. (Teknősök előszeretettel fogyasztják, Loot).
Ezek az állatok keveset mozognak, megvárják, míg az orruk elé kerül valami ehető.

Amikor etetsz:
 • Egyszerre csak az egyiket. Ne legyenek egymás közelében, mert ha a préda túl közel van az egyik testéhez, szippantás közben megharaphatja a másik. (Nyílt seb -> Fertőzés)
 • Az evőpálcikával (nagy finom kukacnak nézik) csalogasd egy viszonylag tiszta placcra.
 • Csipesszel tartsd a szájuk elé a gilisztát. Vagy közelről ejtsd a szájukra a csontit.
 • Amit nem esznek meg, szedd ki, mert idővel megdöglik, és elkezd rothadni!

Halak

Kb. 40 db. Neonhal
2 db Torokátum harcsa
Mindet megették az axolotlok:(


Nem hagyományos levegőztetéssel működik az akvárium. A vizet a pumpa felnyomja a növények ládájába, ahonnan visszafolyik az akváriumba. Sajnos a lefolyó nyílás kapacitása kisebb, mint a pumpáé, ezért a pumpa folyamatos üzemeltetése mellett a víz kifolyik a ládából.

Növények

Elvileg nem kell velük csinálni semmit. Ha zavar a neoncső fénye, találsz tetején egy kapcsolót. Mikor elmész ne feledkezz meg róla.

Az első pár hétben az Asparagus setaceus (Fátyolaszparágusz)levelei elkezdtek lesárgulni. A probléma forrása vélhetően tápanyaghiány. A kezdeti EC 0,55 mS körül volt. Egy hónap múlva a klorózis terjedése lelassult. A növény ekkor kb fél éves volt, szaporitása magvetés.
A rendszer üzembehelyezése után másfél hónappal elkezdte új hajtásait hozni.

A Chlorophytum comosum (Zöldike/csokrosinda) pár hét elteltével kirugta magát. Egy hónap után elkezdett indát növeszteni. Hosszú távon tőrothadás, és a levélcsúcsoktól kiinduló nekrózis figyelhető meg.

Észrevételek

Az ősz beköszöntével a víz 20°C alá süllyedt. A halak inaktívvá váltak, keveset ettek, sok eleség maradt a vízben, amitől megbüdösödött. Így 3-4 hónap után történt egy vízcsere.

Az axolotlok nem túl alkalmasak a mini aquaphonia megvalósítására. Nagyméretű ürülékük nehezen kezelhető, széttúrnak mindent, vizet kellett cserélni, megették a piciket ürítő halakat, és nyáron problémát okozhat majd a víz túlmelegedése. Mivel úgysem olvassa senki nyugodtan panaszkodhatok rájuk:) De nagyon különleges lények reprezentatív értékük vitathatatlan.

Az axolotlok beköltözése óta az Asparagus hajtásai világosabbak. Tápanyaghiány.

2012.12.30.-án elkészült a zöldfal.
Az újrafelhasznált tófóliáról egy csomó trutymesz került a vízbe, melynek nagyrészét még aznap eltávolítottam, de valamilyen okból kiflyólag két nappal rá nem találkoztam a maradékával.

2012. augusztus. Rengeteg az árvaszúnyog:)

2013.09.24. Hosszú távon a növények nem viselték jól a 36W teljesítményű neon fényt 6500K. A nyáron elvetett madársaláták, stabil 25 °C-os hőmérsékleten három hónap alatt mindössze két-három levélpáros méretig fejlődtek. Legnagyobb meglepetésemre a Karácsonyi kaktusz bírta a legjobban a megpróbáltatásokat. A mai napon észleltem először mohákat a geotextilen. Végre:)

A világítás teljesítményét 2x55W-ra emeltük. Két neoncső, egy 6500K hideg, és egy 2700K meleg fényű neonra.

Köszönet

Dorottyának, Irisnek, Magitnak, Pepének az építésben való részvételért.
Mohány és Páfra Bt.-nek, akik beavattak a zöldfalak világába.
Garden Kulture Kft.-nek az építési anyagokért.

Upcoming Events

No records to display