Loading...
 

OpenHorticulture

Nyílt forrású, csináld magad kertészeti monitorozó és vezérlő rendszer.

Jelen

A kódok elérhetőek githubon Bővebb naprakész leírások ott érhetőek el.
Megtekinthető itt! és itt!

Controller

A vezérlő egy Arduino Diecimila (Atmega168)
A hőmérsékletet 2db DS1820 szenzor méri. (Mindegyiknek külön címe van így egy pinre felfűzhetőek, letölthető az ardujinó függvénykönyvtár, OneWire)
A hálózati feszültségről működő beavatkozó szerveket ASR-25DA szilárdtest relék hajtják meg. Bár elég borsos az áruk, közvetlenül rá lehet őket kötni az arduinora. Ha világít rajtuk a piros led, áram alatt vannak.

Trustee

Az ardujinó egy Assus rooter USB portjára van kötve. A rooter kommunikál a vezérlővel, annak naplóüzeneteit szűri, és amit szükséges http kérések formájában továbbít az interneten lévő adatbázis felé. Emellett pontos idővel látja el az ardujinót. (Kód githubon)

DataMaster

Egy egyszerű php szkript fogadja az adatokat, hozzáírja az időt unix time-ban, majd beírja őket az adatbázisba. (Kód githubon)

DataBase

Két adattáblából áll, az egyikben a szenzoradatok, a másikban a beavatkozó szervek gyűlnek.

Jövő

1.1. Bevezetés

Egy terület mezőgazdasági hasznosításánál a termőhely adottságaiból kell kiindulni, ehhez illeszkedő növényfajt és fajtát kell választani. A természet nem tűri az erőforrások pazarlását. Ha egy növény nem tudja hatékonyan kihasználni a környezet adta lehetőségeket, emberi beavatkozás nélkül, gyenge fejlődése révén a kórokozók, kártevők és gyomok áldozatává válik.
A projekt célja a megfelelő faj és fajta, a termesztéstechnológia és a növényvédelem tervezéséhez, kivitelezéséhez és újratervezéséhez szükséges adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását, az automatizálható folyamatok vezérlését és a szakmai döntéselőkészítést elvégző, bárki által elérhető, ingyenes és nyílt forrású rendszer megalkotása.

1.2. Rendszervázlat

Ugorjunk előre pár évtizedet, és nézzük meg mi lesz ebből a dologból.
A növénytermesztési teret, mely akár egy üvegház, vagy egy tábla, biotikus és abiotikus tényezők, és a termesztett növényfaj együttesen határozzák meg. A termesztés intenzitásától függően a ható tényezők egy részét mérjük, de nem csak a klimatikus jellegűeket(hőmérséklet, páratartalom stb.), hanem a növényvédelmi kockázatot jelentő károsítók, valamint a hasznos élőlények populációját is monitorozni kell(ene) (levéltetvek, lisztharmat, fürkészek, gyomok, stb.).
Ezek az adatok, a termesztett növény biológiai állapotjellemzőin végzett mérésekkel egy egységet alkotnak.
A rendszer annál pontosabb, minél nagyobb időszakot felölelő adatok állnak rendelkezésre. Helyi adatok alapján végzett, a növény fenológiai szakaszai által határolt összehasonlító számítások alapján lehet visszafejteni a természet működését.

Kb. ez lenne a cél
Kb. ez lenne a cél

Upcoming Events

No records to display