Loading...
 
Image

Szabad hardverről

Sokak számára a szabad hardver a szabad szoftveres filozófia következetes alkalmazása tárgyakra, futó kód és megépített tervrajz kombinációira. Tagadhatatlan az is, hogy a technika fejlődése csináld-magad (DIY) gondolkodásmódon, megosztásban és továbbfejlesztésben gyökerező kultúrán alapult, amíg a szabadalmak gátat nem szabtak mindennek.

Meglátásunk szerint hardver alatt nem csak elektronikus eszközök érthetők, hanem kódmentes tárgyak is, mint például bútorok és egyéb "low tech" eszközök.

A Hardware Freedom Day esetében a szabad hardver olyan tárgyakat takar, melyek tervei szabadon, korlátozások nélkül hozzáférhetők és megoszthatók, lehetővé téve, hogy bárki módosítsa, továbbfejlessze és terjeszthesse a saját változatát. A terv fogalmába ez esetben beletartoznak terv- és kapcsolási rajzok, a készüléken futó vagy előállításhoz szükséges forráskód, és minden egyéb információ, melyre az eszköz megépítéséhez szükség lehet. Ez általában elektronikus formában áll rendelkezésre a projekt weboldalán, kihasználva az Internet, a közösség és a közösségi helyek (például hackerspace-ek) lehetőségeit.

Az eseményről

A Hardware Freedom Day a szabad hardver éves ünnepe! 2004 óta minden évben csapatok százai ünnepelték a Software Freedom Day-t, gyakran szabad hardvert is bemutatva. A (korábban SFI néven ismert) Digital Freedom Foundation úgy érezte, idén itt az ideje egy dedikált napnak a szabad hardver számára is.

Alapadatok

Programok

Contributors to this page: dnet .
Page last modified on Tuesday 25 of February, 2014 15:25:39 CET by dnet.

Upcoming Events

No records to display