Loading...
 

Kidobott ceruzaelemből világítás!


A Joule-Thief lényege, hogy pár alkatrésszel egy kis LEDlámpát építhetünk, amely képes a lemerült, egy ízben már kidobott elemekkel is működni akár órákon át.

Koncepció

eaposztrof's joule thief from hspbp's kit A kidobott elemekkel való mécses- vagy zseblámpajellegű világítás nem csak hangulatos, hanem ökotudatos megoldás, ami egyben recycling is. Mellesleg az eszköz ultra mobil - praktikusan használható áram nélküli tanyán, mozgalmi főhadiszállásokon stb., és nagyon olcsó: egy garnitúra 200 Ft-ból kijön, elemet pedig sosem kell bele "venni" ;) Ez a koncepció ráadásul erősen kapcsolódik a mai underground-anarchista és hippi mozgalmak, közösségek életviteléhez és filozófiájához, ezért ezekben a körökben különösen számítani lehet a népszerűségére.
Nagy előnye még, hogy nem kell hozzá NYÁK, mint a forrasztópáka kithez, összeszerelése irtó egyszerű.
Ezek miatt gondoltuk, hogy legyen egy ilyen kitje is a H.A.C.K.-nek.

Műszaki háttér

joule thief kit flashing promo @hspbp 500HUF
A Joule-Thief nem mai keletű ötlet, eléggé jól ismert a buhera körökben. A budapesti hackerspace projekt oldalán is a kezdetek kezdete óta kint van a listában és megvalósulásra vár. A megépítéshez egy külföldi képes leírást vettünk alapul, aztán módosítottuk az eredeti verziót Colin55 javaslata szerint, amivel kétszeresére tudtuk növelni a világítási időt ugyanakkora fényerő mellett. Ezek szerint az alábbi összetevők kellenek egy kithez:
  • 22 nF multilayer kerámia kondenzátor
  • 1 K kétraszteres ellenállás
  • BC337-40 NPN tranzisztor
  • toroid 13.5x5x5
  • két vékony kb. 15-20 cm-es huzal (pl utp kábelben futó huzalok, de inkább még annál is vékonyabb egyeres vezeték... ezt jobban meg kellene fogalmazza valaki)
  • 5mm melegfehér 20cd 15° LL-504WC-W6-3TC (LYL)

A projekt állapota

Már elég sok Joule-Thiefet építettünk ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: ez nagyon népszerű, egyszerű és cool cucc. Kísérleteztünk különböző alkatrészek cseréjével is (kisebb vagy nagyobb ferritgyűrű, erősebb tranzisztor, LED-fajták, kondenzátor hozzáadása), beszerzésre kerültek 20 candelás 20 milliamperes keskeny szórású meleg fehér LEDek. Kialakult kétféle kit, az egyik az AAA-s elemekhez kisebb ferritgyűrűvel, és az AA-s elemekhez nagyobbal.
Azt találtuk ki közösen, hogy a H.A.C.K.-be érkezők forraszthassanak Joule-Thief-et, ha kedvük van, és megvehessék 500 Ft-ért maguknak, ebben az árban az infrastruktúra, légkör és az élmény is benne van. Volt már rá többször példa, hogy teljesen idegenek, laikusok bejöttek, rákattantak a Joule-Thief ötletére és megcsinálták. Az emberek - azok is akik nem hoztak laptopot - 1-2 órát elvannak a Joule-Thieffel, és remekül érzik magukat, nagyszerű hack-élményt és inspirációt szereznek a buheráláshoz, esetleg más kitek megvásárlásához. A lekötöttség ideje nagyszerűen aránylik a delikvensek inkopetencia-szintjéhez, tehát a teljesen más bolygóról érkező, a hackerspaceben nehézkesen mozgó egyéneket több időre köti le a kit, míg a buherálásban jártas versenyzőknek még marad kapacitásuk pl. a burnstation LED-jeit bizgetni.
A kit kikerült a "Mit hackolhatsz ma?" táblára. Vásárolva lett 30 db kitre elegendő alkatrész, amiket be fogunk zacskózni és a pólókhoz hasonlóan ki fogunk tenni.
A zacskóba kell tenni fekete-fehér leírást az összeszerelésről, mert nem mindekinek van laptopja, és kioskunk pedig nincs.

Kontributálási lehetőség

eaposztrof's joule thief circuit *Lehet segíteni a zacskózásban, ahol megérkezik az összes alkatrész a H.A.C.K-be, valszeg még ma megtörténik (2010.12.14.).
  • A neten található képek és rajzok alapján kéne készíteni A5-ös méretű building-guideot, amit összehajtva beleteszünk minden zacskóba. Misnyó már rajta van az ügyön, őt is kérdezhetitek, de önállóan is megcsinálhatja bárki, szívesen veszi a JouleThief projekt. A papír két (teszteléssel ellenőrizhető) funkciót kell ellásson: amikor a zacskóban van összehajtva, az előlapjáról az érdeklődők kiolvashassák, hogy mire jó a kit, a másik, hogy ez alapján bárki laikus képes legyen összerakni a lámpát, ne kelljen ehhez műszaki ismeret vagy további googlizás, kérdezősködés-zaklatás. Ez a második bekezdés, a papír megszerkesztése nagyon fontos és sürgős, mert már néhány kit a zacskójában van. JoulThiefKit-instructions.pdf
  • Elvetemültebbek megpróbálhatják a moddolási projektet a leírás alapján, ld. lentebb.

Moddolás

Felmerült a moddolás ötlete. Elméletben létezik a Joule-Thiefnek egy olyan JFET-alapú változata, amely nem kapcsol ki ha az elem feszültsége 0.6V alá csökken, hanem mégtöbb energiát képes kiszivattyúzni, és azokkal az elemekkel is képes világítani, amelyeket már a kommersz Joule-Thief-ek is szemétnek minősítettek. Erről nagy nehezen találtam egy cikket a neten, de konkrét kapcsolás még nincs sehol. A H.A.C.K.-ben meg kéne kísérelni előállítani a szóban forgó eszközt. Ezt elősegítendő a J107 típusú JFET már ott figyel az alkatrészek között.

Instrukciók a kithez

Leírás a tekercs készítéséről, elengedhetetlen a jó munkához.
JoulThief-Kit soldering instructions eapo hspbp

Nyomtatható verzió (BW, RGB, CMYK): JoulThiefKit-instructions.pdf

Circuit for dummies

Joule Thief circuit for dummies

eaposztrof's second concept
IMG_1169.JPG
IMG_1171.JPG
IMG_1179.JPG
IMG_1182.JPG
IMG_1185.JPG
IMG_1190.JPG

Kapcsolódó oldalak

"Soldering is Easy" Complete Comic Book!
Low-voltage DC-DC Converter

Event

Image
JoulThiefLamp workshop doodle

Upcoming Events

No records to display