Loading...
 

hackerhirharsona

Nagy Wiki Kókányolás

Lassan hat éve működik a H.A.C.K, és gyűlik a wikin a tartalom. Én úgy érzem itt az ideje nekiülni, és foglalkozni azzal a nagy mennyiségű tartalommal, ami összegyűlt.
Úgy tűnik rajtam kívül még nem lépte át senkinek az ingerküszöbét az elavult infókat tartalmazó vagy félbehagyott oldalak serege által generált zaj, csupán felületes érdeklődést és pár bátorító szót kaptam a munkával kapcsolatban. Viszont mivel a mi wikinkről van szó, ez mindenkit érint. Így ahogy a munka halad arra számítok, a célokkal és tervekkel kapcsolatos kérdések és vélemények száma is növekedni fog. Nem szeretném mindenkinek újra és újra elmondani, ezért kénytelen vagyok leírni a Nagy Wiki Kókányolás (NWK) körüli gondolataimat. Bár ennek kicsit örülök is, mivel így nincs senki, aki az esetleg eltérő véleményét aktívan érvényesítené, mehetek a saját orrom után:)
Egy wiki karbantartó wikioldal ötlete rémisztő. Ezért inkább használom ezt a blogot. Leheljünk ide is életet:) Másrészt wikibuzgálás után pihentetőnek érzem a blogírás kötetlenségét. Így az NWK egy blogon dokumentált projekt lesz.
Másrészt én most itt kiállok, és ország világ előtt belekiabálom az internetbe: Megküzdök a Wikiszörnnyel! Ezután már elég gáz félbehagyni;) A mai este találtam egy csomó félbehagyott projektoldalt. Szépen csendben évek óta pihentek. Sehova sem voltak belinkelve, véletlenül nem lehetett beléjük botlani. Azt hiszem, ha blogolok erről a témáról, kénytelen leszek végigcsinálni, és nem csak egy újabb alvó oldalt termelek.

És most térjünk át a fontosabb kérdésekre:
Miért ez a nagy felhajtás?
Én pedig visszakérdezek:
Amikor lejöttél barkácsolni, hw-hackolni vagy csak használtad a műhelyt elolvastad valaha ezt az oldalt?
Tudtad hogy létezik? Ha azt látod, hogy nem működik a zöldfal világítása, meg tudod oldani a problémát? Eszedbe jutott már a könyvtárunkban utánanézni egy témának? Hogyan kezdenél neki?
Te is szoktad azt érezni, hogy minek beszélgess valakivel aki lejött érdeklődni a helyről, hiszen úgysem jön többet vissza? Pedig az oldalt megnézte, onnan tudta, hogy most nyitva vagyunk. Mégsem derült ki számára, hogy ez nem az a hely amit ő keres.
Kénytelenek vagyunk kommunikálni egymással és a külvilággal is, hogy ne idegesítsük egymást és ne raboljuk egymás idejét olyan kérdésekkel, melyek már le vannak írva. Azért, hogy aki a "munkabizonyíték" miatt megtalál minket (keress rá;) ), még a gép előtt el tudja dönteni lehetséges-e velünk az együttműködés, nyitottak vagyunk-e a terveire. Azt gondolom mások idejének tiszteletben tartása a kívülállók felé is fennáll, és ezzel a gesztussal a sajátunkat is védjük.
A másik cél az új honlap eljövetelének előkészítése, amit én messiásként várok. Én a jelenlegi formában nem szeretem az oldalt, de ez magánvélemény. Mondjuk nekem ez sem nyeri el a tetszésem, de ez megint csak magánvélemény. A döntő számomra a forma mögötti tartalom. Így lehet akár milyen szívemet melengető kinézete egy lehetséges új oldalnak, ha a közösségemet jellemző tartalmat szégyellnem kell, nem tudom szeretni. Abban bízom, a tartalom ráncfelvarrása után a webhuszárok is kedvet kapnak majd a munkához.

Ok. A problémáimat remélem érzékletesen sikerült megfogalmaznom. Most térjünk át a megoldásra.

Kezdjük a külvilággal.
Mikor jön egy látogató az oldalra, találkozhat a bemutatkozásunkkal, a projektjeinkkel, és az eseményeinkkel.

Bemutatkozás.
Hát ez egy fogas kérdés. Egy félreismert szubkultúra részei vagyunk, így kvázi egy nagy adag magyarázkodás az egész, végül ha ezen átrágta magát az ember eljut az alapelvekig. Ha klattyol a linkre. Én kb három szálon közelítenék a megvilágosodás felé. WTF hacker, WTF hackerspace, Hogyan működünk mi. Ezeket pedig három egyre nagyobb terjedelmű oldalon taglalnám. Pl vegyük a hackert:
Első körben szinte tőmondatokban:
-Hacker az aki megbizgeti ami a kezébe kerül.
-Nem, mi nem az anonimus vagyunk.

A másodikban már kicsit bővebben, az összetett mondatok értelmezésére is képes célcsoportnak magyaráznánk, mégis mi az a hacker. Amúgy én sem tudom. Azt sem én az vagyok-e.
A harmadikban pedig mehet a több oldalnyi rizsa.
A hogyan működünk részt, én azért tenném bele, mert mint ahogy számos elbeszélésetekből tudom, ahány space, annyi szokás. Így az, hogy hackerspace, még nem feltétlenül jelent semmi konkrétat. Ez amolyan: most már tudod kb mi a hacker és space, mi pedig ilyenek vagyunk. (Így értelmezzük)
Egy startup-os agytágításon azt regélték, úgy tudsz hatékonyan kapcsolatokat építeni, ha képes vagy összefoglalni a projektedet két mondatban, és ha mutatkozik rá érdeklődés, akkor két percben, és ha még mindig érdekli a hallgatóságot, akkor tízben is ki tudod fejteni. Szerintem ez egy nagyon megfontolandó tanács. Szeretném, ha be tudnánk mutatni a spacet ilyen formai keretek között.

Események.
Oké tudom kint van a naptár a főoldalon.
Arra gondoltam, hogy a főoldalról elérhetővé kéne tenni ezt az oldalt. Amikor valaki megnéz minket, lássa, hogy milyen előadásokra számíthat, milyen témában stb, milyenek voltak régen, és melyek azok, amik éppen szünetelnek. De nem felsorolás szinten, hanem kicsit meggyúrva, pár képpel, összezanzásítva az elmúlt pár év "Tudásközpont" jellegű eseményeit. Ahol olyan tartalom is született(előadás anyag, videó, ajánlott irodalom), ott linkkel az esemény oldalára.

Projektek.
Itt tulajdonképpen a struktúra lenne átszabva, szakterület alapján lennének kategorizálva, nem alkotó szerint. Software{C/C++, Python, Web}, Hardware{Analog, digital}, Art, Bio stb
65 db projektoldalt találtam:) Hat év alatt gyűlt fel:( (Na jó az infrastruktúrális projektek dokumentációját máshová gyűjtöttem)

És most térjünk át magunkra. A belső kommunikációra. Melynek legfőbb célja a közös infrastruktúra termékeny használatához szükséges információk áttekinthető, és elérhető strukturálása. Messzemenőkig figyelembe véve azt, hogy minél könnyebben karbantartható legyen, és minél inkább időtálló.
Kezdjük a nagyobb falattal, a műhellyel.
Volt egy kezdeményezés. Ezzel az a baj, hogy felsorolja azt, ami dinamikusan változik. Nem is igen van karbantartva. Ehelyett az infrastruktúra használatán lenne a hangsúly. Összeszedve azok a dolgok, amikhez létezik dokumentáció. Ha nem tudod hogyan működik egy műszer, van egy biztos pont, amint könnyű megtalálni, és ha szerencséd van találsz leírást. Ehhez képest most, a meglévő majdnem 40 db infrastruktúránkat taglaló oldal előbányászása mesze nem triviális. A tartalom megvan, csak strukturálni kell, és elérhetővé tenni. Aki nagyon buzgó, majd tesz vonalkódot a dokumentált eszközökre:)
A másik kérdés a sok sok loot, anyag, bigyó, izé kérdése. Ezt sem fogom tételesen leltárba venni. A cél kettős. Egyrészt elvi támpontokat adni ahhoz, mit lehet szétkókányolni, és mi az, amit inkább jobb lenne eredeti funkciójában megtartani. Másrészt azon elvi megfontolások leírása, amely mentén a műhelyben a dolgok el vannak pakolva. (Ok, az a struktúra jórészt az én agyamból mászott elő, az én dolgom leírni. Most majd ígérem megteszem.) Így ha ismered a tanítást, talán könnyeben megtalálod azt amit keresel, és kevesebb félelem lesz a szívedben, mikor a kezedbe veszel egy bigyót, és felteszed a kérdést: Szabad ezt nekem szétolvasztanom? Ohh, és a legfontosabb, könyebben megtalálod a helyét, mikor pakolsz magad után;)
A tartalom új struktúrájában szerepet kap még az archívum. Annak a mintegy 30 oldalnak a helye, melyek elavultak, régiek, és érdektelen, hogy pl. 2012 ben mennyi volt az utiköltség CCC-re, és kik iratkoztak fel. Viszont mint a múlt darabja talán néhányotoknak fontos. Ezeket 2-3 kategóriába szedve, időrendben őrizné az archívum, mint az NWK ásatásai során letűnt időkből előkerült kedves emlékeket.

No hát kérem szépen, elérkeztünk a legfontosabb részhez. Hol áll most a munka. Fogtam magam, és bejelentkezés után, a Tiki>wik>oldal lista útvonal végén lévő listán végigmentem, és szétdobáltam az oldalakat az alábbi kategóriák szerint:

  • Halál! Aminek szerintem égnie kell. 50db
  • Fejlesztendő. Alapvetően jó oldal, amit le kéne porolni. Pl könyvtár. 15db
  • Linkelni való. A wiki gráfjában feltehetően magányos csúcsként lebegő oldalak. 6 db (illetve nem emlékszem, hogy találkoztam volna vele)
  • Események. 15 oldal
  • Infrastruktúra dokumentációja 40 db
  • Téma szerint kategorizálandó projektek. 64 + az infrastruktúrába számítottak.
  • Ideológia. Szabad szoftver stb 8 db
  • Archívum, 30 db
  • Külső megjelenések oldalai, 25 oldal.

(Vigyázz! Az események, Külső megjelenések, Archív kicsit Fuzzy!)

A következő lépés alkategóriák létrehozása lesz. Pl, hogy az infrastruktúra hardware-software-web stb alapon szét legyen bontva. Vagy a HW mérőeszköz, aktív bigyó kategóriára.

Mikor a kategóriák szépen összeálltak, a elkezdem összegyúrni az új oldalakat.

Zárásként pedig ezt ajánlom.

Upcoming Events

No records to display