Loading...
 

Hordozható zöldfal

A projekt célja, egy olyan kisméretű, kompakt zöldfal megépítése, mely nincs a műhelyhez kötve, egyszerűen szállítható, ezálltal az álltalunk kiállítóként látogatott rendezvényeken bemutatható.

Koncepció

A régi scannerek nagy bumszli dögök voltak. Zárt, lapos dobozok, melyek egyik oldalukon üvegezettek. A cél a scanner, mint tartó elem felhasználása egy zöldfal elem megépítéséhez. Az egyszerű szállíthatóság kedvéért, oly módon, hogy minden a rendszer működtetéséhez szükséges eszköz a scanner burkolatán belül helyezkedjen el.

Amiről gondoskodni kell

Ha növényekről van szó, akkor az alábbi dolgokat kell biztosítanunk

Víz, tápanyag, rögzítés

A scanner mindössze 7cm vastag. Ebben kell elhelyeznünk a gyökérközeget, az öntözéshez szükséges infrastruktúrát, megoldani a növények rögzítését, és mindezt olyan módon, hogy a zöldfal környezetébe ne kerüljön ki sem föld, sem víz.
A vízszigetelést egy stencilfóliából, hőlégfúvó és forrasztópáka segítségével elkészített merev, műanyag, egyik oladalán nyitott, lapos tartállyal valósítottuk meg.
Geotextillből vartunk egy megfelelő méretű paplant, mely a gyökérközeg megtartását hivatott megoldani.
A scanner működési elve az, hogy egy motor a teljes hosszában végig mozgat egy olvasó elektronikát. Ennek a mozgásnak a megfelelő működését biztosítja egy fém rúd, melyen az olvasó egység csapágyakon siklik. Ezt a gyári rudazatot, melyet szerencsésen az egyik oldalához közel, a hátlapra rögzítettek használjuk fel, hogy a szigetelő tartályt és a gyökérközegpaplant rögzítsük.
Az öntözést csöpögtető elven oldjuk meg, egy keskeny, kilyuggatott cső segítségével, mely közvetlenül a tartó rúd alatt fut végig.

Fény

Sajnos állandó helyén, lent a spaceben ablak hiányában nincs természetes fény, kénytelenek vagyunk mesterségesen megvilágítani. Mivel a zöldfalunk minden alkatrészének bele kell férnie a scannerbe, ezért a különböző megvilágítási lehetőségek közzül méret alapján kell választanunk. Ez alapján pedig csak a led technológia az, amelyet be tudunk zsúfolni ebbe az apró térbe. Sajnos a piacon kapható ledes növényvilágító modulokat nem tudjuk bepréselni, így a speciális igényeinkhez építünk magunknak.

Fotoszintézis, hullámhossz, led

A fotoszintézisben különböző anyagok gyűjtik be a fényt, mint a klorofil-a és klorofil-b, vagy a karotinoidok. Ezek a molekulák a fény különböző hullámhosszaira, különböző módon érzékenyek. Célunk az, hogy a szakirodalom, és a PAR görbe (Photosynthetically active radiation) alapján meghatározzuk azt, hogy mely hullámhossz tartományok azok, amelyeket le kell fednünk a hatékony fotoszintézis érdekében, és ezeket milyen arányban kell alkalmaznunk.
Mi a 400nm, 450nm, 470nm, 625nm, 660nm, 700nm hullámhosszokat tekintettük fontosnak.
Ha ezzel megvagyunk, ki kell választanunk a katalógusból a megfelelő hullámhosszú fényt kibocsájtó ledeket. Szerencsére a ledek, csak egy hullámhossz környékén adnak le fényt, így könnyű dolgunk van, szerencsétlenségünkre a hullámhossz csak nekünk kertészeknek fontos, így a legtöbb oldal ezt nem teszi kereshető adattá.
A megfelelő fényerő biztosítása érdekében nagy teljesítményű, jellemzően 1W fogyasztású ledeket válogattunk. Ennél a teljesítménynél már komoly melegedéssel kell számolnunk.
Szerencsére a készülék burkolata két darabból áll, az alján található a rúd, ez lesz a növényes modul, a felsőn az üvegezés, ez lesz az elektronikai modul. A ledeket, és a hozzájuk kapcsolódó elektronikát, a scanner üvegezett felébe építjük be.

Elektronika

A ledeknek van egy sajnálatos tulajdonságuk, miszerint állandó erőségű áramot igényelnek. Ehez áramgenerátort kell építenünk. Ezek szintén további melegítő hatást fognak kifejteni.

Hőmérséklet

Probléma, hogy a ledek és az áramgenerátorok jelentős hőt termelnek, és kicsi a hely. Hiába üzemel a FET, vagy a led biztonságosan 80°C-on, mivel egy két centire van a növényektől, a kisugárzott hő károsíthatja a létformáinkat. Ezért elég bika hűtőbordákat kell beépítenünk, és állandó szellőzést kell biztosítsunk, mondjuk PC ventilátorok segítségével.

Növények

  • Legyen alacsony növésű
  • Legyen szárazság tűrő
  • Legyen a taljjal szemben igénytelen, érje be kevéssel
  • Legyen fénytűrő. A ledekhez közel nagy fényintenzitás ér egyes egyedeket.
Mi a sziklakertekben jól ismert kövirózsa és varjúháj kombináció mellett döntöttünk.

Upcoming Events

No records to display