Loading...
 

Forrasztópáka hőszabályzó kit


forrasztopakakit.gif A fenti egyszerűen megépíthető egység, egy 2000 Ft-os páka, és egy laptop adapter (vagy PC-táp) segítségével bárki professzionális hőszabályozott forrasztó-állomáshoz juthat, amely minőségében nem marad el a gyári megoldásoktól.

A kitnek 2.5 (kettő és fél) változata készül: egyik a dobozos kiadás, a másik a meztelen változat. A dobozosnak van két alesete, amelyek csak LED- és tekerőgomb színekben különböznek, de ettől elég különböző érzést nyújtanak. A doboz nélkülinek az "egy darabos" alkatrész-költsége megközelítőleg 500 Ft, a dobozosnak kb. 1500 Ft bruttó.

(Lehetőségként felmerült, hogy áruljunk hozzá való hőszenzoros pákát (amit egyébként minden osrszágban lehet kapni), vagy adjunk hozzá a kitben ajándékba másfajta pákahegyet is.)

A projekt állapota

A projekt élesben működik, kitek még kaphatók az előző 3.2.3-as verzióból. Folyamatban van a fejlesztése, ugyanis jelenlegi verziójában kicsit bugos. A led nem villog folyamatosan, amikor eléri a beállított hőfokot. Sajnos hosszabb időkre is lekapcsol, ezért többször is megzavarhatja a használó(i)t, hogy vajon éppen be van kapcsolva vagy sem. Nyilván több ember általi használat esetén a leginkább zavaró ez.

Kontributálási lehetőségek:

  • Össze kellene rakni breadboardon a kitet.
  • Ehhez nem ártana, egy kapcsolási rajz, és egyébként is megígértük, hogy adunk ilyet a köznek, lásd: https://github.com/mrtee/soldering-station-analog oldal legalját.
  • Majd az összeállított projekten lehet hackelni, kísérletezni.
  • Attól, hogy kész a NYÁK, még lehet alternatív designt adni neki. Én már tettem rá glidert és honlap-címet, de a projekt ettől függetlenül maximálisan nyitott a kreativitásra. Az inkscape-svg forrás itt található. (Renderelni úgy lehet, hogy a fólia-réteg átlátszóságát 100%-ra kell venni, a többi réteget elrejteni, és File/Export menü.)
  • Lehet a doboz műszerfeliratokat tartalmazó matricáját designolni és pofásra kiszínezni. (Ezen kéne rajta lennie többek között annak, hogy a tekerőt merre tekerjük, hogy melegebb, és merre, hogy hidegebb legyen a páka. :) A sablon az svg-fájl "cover" nevű layerében van. 6x4 cm. Ilyen tekerőgombot terveztem rá, és ilyen LED búrát. Az egyiket zöld tekerőgombbal, sárga LED búrával és borostyánszínű üvegleddel gondoltam (ilyen a H.A.C.K.-ben működö dobozos példány is), ez olyan retró-izzószálas érzést ad. Míg a másik alváltozatot kék gombbal, átlátszó LED búrával és rózsaszínű LED-del, ez inkább a korszerű "electro" feelinget adja. Természetesen lehetnek ettől vadabb design ötletek, a projekt nyitott az igényekre.
  • A sorozatgyártáshoz utána lehetne nézni olcsó alkatrészeknek és NYÁK-gyártóknak
  • Lehet használható minőségű képeket feltölteni a prototípusról és/vagy a kapcsolási rajzról, mindkettő a H.A.C.K-ben található. Eddig ez többünknek nem sikerült.

Upcoming Events

No records to display