Loading...
 

Comments

 1. Anyagiak
  Storm Sun 10 of Jan, 2010 16:00 CET

  pufi írta: "Azért jó lenne tudni, mennyi az az annyi, mert a 3d nyomtató KIT is 2500-5000USD körüli árat jelent és akkor neked kell összeszerelni."

  Én a vázszerkezetet, dobozt, nyákokat, stb. mind magam akarom elkészíteni (vagy együtt) így azoknál csak nyers anyagköltség van. A plexi nagyon jól néz ki de drága és építeni belőle is körülményes. Az alap, és a doboz lehet akár fából is, könnyű megmunkálni és olcsó. Ha a lemez hajlítására van megfelelő eszköz, pl lemezhajlító gép (És lemezvágo is kell!!!) akkor alumínium és vas lemez darabokból egyszerűen készíthetők elemek, csak fel kell őket vázolni, kivágni majd meghajlítani. Tartótuskók és hasonló elemek alumínium rudakból, tömbökből is készülhetnek, csak kéne állványos fúró, meg egy satu (sok minden elvéfgezhető kézzel egyszerű reszelőkkel.) Forgástesteket már esztergálni kell.

  De ha mindenki kihasználja az ismeretségeit, kapcslatait hogy pl bejussunk egy komolyabb műhelybe, vagy valaki megcsinálja nekünk az esztergálás részt ha viszünk alapanyagot, amit lehet meg megcsinálunk mi, akkor sokkal olcsóbban kijövünk mint bármiféle kit-el.

  Az egyetlen olyan pont amin nem nagyon tudunk lefaragni, az az elektromos alkatrészek: Motorok, trafó, nyákba való cuccok, stb. Illetve ha valaki tud nagykerben vásárolni, akkor valamivel az is olcsóbb.


  U.i.: Szerintem az ilyen beszélgetés jellegű felvetéseket kommentben intézzük, ne a cikkbe írjuk bele, ott legyen csak a lényegi info.
 2. forditas/doboz/nih
  stef Sun 10 of Jan, 2010 20:03 CET

  szerintem:
  1. nem kell megforditani a lapot, az nagyon megbonyolitja imho a dolgot, es igazan tudunk magunk is neha forditani egyet rajta.
  2. szerintem eloszor koncentraljunk a dobozra. tudunk hegeszteni is. ellenben femhajlito es vagot nem tudok sajna. de szerintem minnel masszivabbra kene ezt csinalni. mert mas fejjel esetleg meg cnc gepet is tudnank belole csinalni. a fejnel mindenkeppen modularitasra kellene koncentralni.
  3. lehet mindent sajat erobol epiteni. de ez a NIH szindroma, javaslom hogy vagy meglevo 3d nyomtato hw-jet hasznaljuk fel (ehhez valszeg nem kell mar kulon uj driver), vagy legrosszabb esetben egy arduinoval essunk neki.
 3. Update
  Storm Mon 11 of Jan, 2010 23:30 CET

  @stef
  1. Tény hogy nem nagy dolog, de a megfordítás sem, én meg úgy vagyok vele, ha lúd legyen kövér. De ez utólag is hozzáadható.
  2. Szerintem is a dobozzal és vázzal kell kezdeni. A lemezhajlító nem egy nagy kunszt. Utána kéne nézni hogy a levlistán említett műhelyben van-e ilyen. De lehet illesztőtuskókkal is összefogni lemezeket. Szerintem egy jó alternatív a fa doboz, amin belül acél a tényleges terhelést viselő szerkezet ez lehet hegesztve).
  3. Természetes a spanyolviaszt nem kell újra feltalálni. :D Csak azt mondom hogy azt nem kell drágán megvenni amit el tudunk készíteni olcsóbban.


  Továbbgondolás:
  Beszélgettem többekkel is, és a különféle javaslatok alapján tovább gondoltam a dolgot.
  - Legyen az alap koncepció, egy olyan robot amely munkaterületén belül három dimenzióban tud mozgatni egy szerszámfejet. Eddig ez kb ugyanaz mint a 3D nyomtató, csak egy sokkal masszívabb, erősebb szerkezet hogy anyagmegmunkálásra is alkalmas legyen. A 3D nyomtatóból átvehetünk mindent ami ott már egyszer jól meg van csinálva, ami meg abban nem tökéletes, azt tökéletesíthetjük. Ezután pedig több út lehetséges:

  1A, A szerszámblokk úgy kerül kialakításra hogy cserélhető legyen a fej. tehetek bele fúrót, marókorongot, vagy bármit. Nyákot is lehet vele fúrni, de akár egyedi formájú alkatrészeket is lehet faragni plexiből, fémből, fából...
  1B, Multiszerszámos blokkot készítünk, amibe több szerszámfej is fér, amik közt váltani lehet. Erre több megoldás van. (Egy ellenvetés volt a revolverfejjel (forgó tárcsán lévő szerszámok) szemben, hogy nagy terhelésnek lenne kitéve.)

  2A, Kézzel cserélhető fix befogópofa párok, hogy lehessen befogni akár nyákot, akár fémtömböt vagy plexi darabot.
  2B, Egy forgó tengelyre szerelhető befogópofák, ezek segítségével a robot képes lenne a munkadarabot körbe forgatni, és így sokkal bonyolultabb formákat kialakítani. Sőt. ha a felső forgófejbe fogjuk a munkadarabot, alulra pedig egy marószerszámot rögzítünk, akkor esztergálni is lehet vele kisebb munkadarabokat.

  Most a fő kérdés pedig az, hogy:
  3A, Először csak egy egyszerűbb gépet építünk, pl marógépet vagy esztergát (Mindegyik számítógép vezérelt természetesen) és a jövőben gondolkodunk el egy komolyabb multiroboton, vagy
  3B, Merünk nagyot álmodni, nagy kihívást vállalni és sok áldozatot belefektetni, és megpróbálunk létrehozni egy a fent felsoroltakra mind alkalmas multifunkcionális megmunkálórobotot. Ez nagyon nem egyszerű, és nem is túl olcsó, de ha valaha elkészül (És nem kell azonnal, az se baj ha mondjuk két évig tart) akkor olyas valamink lesz ami bütykölés szempontjából felbecsülhetetlen, amit ha meg akarnánk vásárolni horribilis ára lenne (Tény hogy megépíteni se olcsó, de sokkal kevesebb mint megvenni) és amire joggal lehetnénk büszkék.

  (És mielőtt lehurrognátok hogy túl messze megyek, ezek csak ötletek, opcionálisan. ;) )
 4. +1
  stef Tue 12 of Jan, 2010 00:07 CET

  +1
 5. Vázlat
  Storm Tue 12 of Jan, 2010 17:30 CET

  Csatoltam egy papíron készült gyors és durva vázlatot egy lehetséges szerkezeti felépítésre. Az elv a következő:
  1, Van egy négy oszlopon függőlegesen mozgó stabil keretünk
  2, A keret alatt hosszában futó sínpáron X tengelyen mozgó széles sínünk
  3, És a sínen Y tengelyen mozgó szerszámblokkunk
  4, Plusz alul egy forgásra képes befogószerkezetünk.

  A síneket szélesre és profilosra kell csinálni, akkor viszonylag stabil lesz. rajzzal ellentétben a hosszanti sínpár is ilyen lenne.
 6. Ctrl
  conscience Tue 14 of Jun, 2011 22:54 CEST

  Kicsit megkésve, ugyan, de beleugatok: Vezérléshez én valamilyen PIC -re böknék, mert óccsó illetve sokféle programozási eszköze hozzáférhető, mind relatíve olcsó hardver, mind IDE tekintetében (ASM, C, Pascal, stb). A 16F877 DIP40 tokban ül, úgyhogy lába is van elég, azt hiszem, hogy 2000 HUF környékén osztják (azt hiszem, ez valamivel jobban hangzik, mint egy párezer USD -t kóstáló 3D printer vezérlés; jó, cserébe drivert kell hozzá szülni, na bumm). Egy kompakt kis dobozkába így belefér a vezérlés. A fej pozícionálása léptetőmotoros, a fúró meg cirka on/off, plusz egy-két szenzor, ha változó méretű nyákokban gondolkoztok, 8K WORD programmemóriába ez szerintem bele kell, hogy férjen. Esetleg 18-as család*, hozzájuk USB firmware -t is osztanak a gyáriak, így egyszerűen az USB portra kitolt, fix méretű** bitképpel is leírható a tervezett nyák, amit a PIC programja felnyálaz a tárgyra. Színkódok megmondják, hova kell fúrni és melyik fejjel, hova megy tinta, stb. Szintén USB -n mehet vissza a feedback is. Ha sikerül mindehhez egy kompakt vázszerkezetet is produkálni (Storm verziója első blikkre egészen pofás), akkor akár teljesen mobil "nyákbook" is lehet az eredmény. Szükség (pl. finommunkálatok) esetén a PC-n keresztül akár közvetlen kézi irányítást is kaphatna.

  16F877 -tel a komplett vezérlést olyan (kapuszám!) 5000 HUF környékére saccolom.

  A motorokkal viszont baj lesz, eddigi ismereteim alapján legalábbis aranyárban mérik a jó forgonyokat.

  * Ő sajna drágább darab, de egy 3Dprn gyári vezérléséhez képest potom pénz
  ** adott nyákmérethez adott bitképméret

Upcoming Events

No records to display