Loading...
 

Nyák készítő robot


Az alapelv egész hasonló a 3D nyomtatóhoz. Adott egy nyák rögzítő keretünk, amibe az üres nyákot fogjuk. A keret egyedüli mozgása hogy képes kétoldalas nyák rajzolásához 180 fokkal átfordulni. Efölött található a szerszám blokk ami X -s Y koordináták mentén mozog. Magasságban (Z tengely) maga a blokk nem mozog. A szerszám blokk tartalma négy darab szerszám fej: Első fúrófej kis méretű fúróval a forrasztólukak fúrásához, Második fúrófej* valamivel nagyobb fúróval a csavarozás vagy más célra használt nagyobb lyukak fúrásához, Maszkoló fej (Egy lakkfilc egy foglalatba fogva) a panel rajzolásához, Finom csiszoló/polírozó fej a maszkolás előtt az oxidréteg eltávolítására (Hogy egyenletesen vigye a maratóanyag), illetőleg kétoldalas nyák esetén a sorja eltávolítására (Kétoldalasnál ha az egyik oldalról fúrunk, a másik oldalon vékony sorja keletkezik ami problémát jelenthet a pontos rajzolásnál.), továbbá pár ventilátor** a gyorsabb maszk száradáshoz.
A szerszámblokkban mind a négy fejnek önállóan kell tudnia le-fel mozognia a blokkon belül, hogy mindig az aktuálisan használt szerszám érintkezzen a nyákkal, vagy egy tárcsán kell őket elhelyezni, ami mindig úgy fordul hogy az aktuális szerszám legyen lefele***.

Azért tennék bele négy fejet, mert így a teljes munkafolyamatot emberi beavatkozás nélkül lenne képes elvégezni

A gép a következőképpen dolgozna:
1, Kézzel befogjuk a friss nyákot. A nyák egyik sarka a befogókeret jelölt bázissarkához lenne tolva, a robot ettől a saroktól méri a távolságokat.
2, Program elindítása
3, A robot lecsiszolja a nyák felületét
4, Kifúrja a kis és nagy furatokat
5, Felrajzolja a maszkot
(5B, Ha kétoldalas a nyák akkor megfordítja és lecsiszolja a sorját)
(5C, Majd maszkolja a másik oldalt is.)
6, A szerszámblokk kiáll oldalra és bekapcsolnak a ventilátorok** pár percre hogy tökéletesen megszáradjon a maszk.
(6B, ha kétoldalas akkor megfordítja és a másik oldalt is megszárítja.)

* Ha olyan szerszám lenne benne amivel nem csak fúrni lehet, de a hagyományos fúróval ellentétben oldalt mozgatva is képes hatékonyan forgácsolni (aka palástmaró - pufi-), akkor Azt arra is lehetne használni hogy a nyákban lyukakat vágjon ha kell, vagy épp körbevágja a nyákot úgy, hogy szakaszokat vág így mikor kész, csak ki kell törni a megmaradó részt mint egy friss SIM kártyát, és csak az illesztési pontokat kellene kézzel lereszelni. Amennyiben tárcsás szerszámblokkunk van, akkor ez a vágószerszám akár egy ötödik fej is lehet a tárcsán.
Erre a feladatra talán inkább egy vízsugaras vágó lenne egyszerűbb, mert az előtolást nem tudod elrontani, ha túl nagyra veszed, max nem vágja át az anyagot. (pufi)
** Lehet ventilátor helyett más megoldás is, pl valamilyen nagy fényerejű lámpa.
*** A tárcsás megoldással egészen hasonlítana a multifunkcionális ipari anyagmegmunkáló robotokhoz, leszámítva hogy azoknak cserélhetőek a szerszámjai.

Feladatkörök

A projecten belül az alábbi feladatkörök vannak:
- Előzetes tervezés
- Az állomás szerkezeti vázának és dobozának elkészítése
- Áramkör megtervezése
- Áramkörök megépítése, összeszerelése, elektronika beszerelése és bekötése
- Vezérlőprogram megírása, beállítása ****
- Általános segítség

**** A 3D nyomtató vezérlőáramköre, felépítése és szoftvere alkalmas lehet egy ilyen forgácsoló/vízsugaras vágó állomásra is. (-pufi-)

Anyagiak

A fő gondot talán az anyagiak jelentik, mivel a szükséges alkatrészek, a doboz alapanyaga (Plexi? Fém? Fa?) és sok más nem olcsó, szóval ezt közösségileg kéne összedobni. Addig azonban nem tudjuk hogy mi mennyibe kerül amíg nincsen megtervezve nagyjából az eszköz, hogy lássuk mire lenne szükség.

Upcoming Events

No records to display