Loading...
 

Beltéri kertészet automatika

A projekt célja, hogy beltérben, de emberi felügyelet nélkül termesztett növények (paradicsompalánta, paprika, dísznövények, stb.) melegítését és megvilágítását egy olyan áramkör felügyelje, amely észreveszi, ha az izzó vagy a neon-cső elromlik, és ilyen esetben automatikusan bekapcsolja a pót megvilágítást illetve melegítést a növényeknek.

Progress

update #01
Az áramkör kezdetleges verziója összeállt a breadboardon, ami egyelőre egy zöld színű izzót tud kapcsolni. Már kész a trafómentes táp, a mikrovezérlő és egy triak már integrálva vannak az áramkörbe. Van hozzá egy nyomógomb és a zöldre festett 220V/25W izzó. Hamarosan érkezik egy neoncső a projekt fő támogatójától, amivel már az induktív terhelést is lehet próbálni. Azt kell megtudni, hogy snubber áramkör nélkül a triak fogja-e bírni a neon armatúra induktivitását.

Feladat

Az áramkörre két fogyasztó áramkör van kötve. Amikor legelőször áramot kap az egész, be kell kapcsolja az egyiket. Ez lehet izzó, neon-cső, és a kettő kombinációja is. Észre kell vegye, ha kiég az izzó vagy nem jól működik a neon-cső. Nem szabad, hogy az áramingadozást, -kimaradást hibának vegye. Hiba esetén le kell kapcsolja az adott fogyasztót és fel kell kapcsolja a pót áramkört. Olyan kb. 200 wattot kéne tudjon mindkét oldal. Ha egyszer átkapcsolt már a pót fogyasztóra hiba miatt, ezt az állapotot meg kell őrizze egy esetleges áramkimaradás esetére is. Mert ha visszajön az áram, akkor is már a másikat kell bekapcsolja. Közben jó, ha jelzi valahogy, hogy volt-e hiba, esetleg mind a kettő áramkör elromlott...

Megvalósítás

A projekthez készült elvi kapcsolási rajz, alfa verzió. Ott van a többi kapcsolási rajz között a laborban. moto_0249.jpg A triakokról lehet megismerni :-D
Ezen kívül az induktív fogyasztók vezérlésével kapcsolatos dolgokat érdemes áttanulmányozni.
Közben sikerült beszerezni a projekthez egy 5x5 cm-es műszerdobozt, moto_0226.jpg és kölcsön sikerült kérni egy neon-cső foglalatot, moto_0248.jpg amiben nincs cső egyelőre. 75 centis vékony cső való bele. Sajnos el van forgatva a kép, már nem volt türelmem visszaállítani, ehhez a tiki izéhez meg nem értek.
Contributors to this page: MrT .
Page last modified on Wednesday 17 of February, 2010 14:52:12 CET by MrT.

Upcoming Events

No records to display