Loading...
 

Hackerspace Tervezési Minták


Ez az oldal a https://wiki.hackerspaces.org/Design_Patterns forditasa. Erosen Work In Progress! Contributes wellcome!

Fenntarthatósági minták


Infrastruktúra minta

Probléma: Van egy tyúk-vagy-tojás problémád: Mi legyen előbb? Az infrastruktúra vagy a projekt?
Implementáció: Kezelj mindent infrastruktúra-vezérelten. Hely, villany, szerverek, kapcsolódás, minden egyéb felszerelés jöjjön előbb. Egyszer ha ezek meglesznek, akkor az emberek kitalálják a legelképesztőbb projektekkel, amikre te nem is gondoltál.

Grace Hopper minta

Probléma: Most van tényleg az ideje elkezdeni a hackerspace-ed? Kell-e várnod? Minden problémára gondoltál?
Implementáció: Naná, hogy most van itt az ideje! "Mindig egyszerűbb bocsánatot kérni, mint engedélyt kapni." (Grace Hopper) Fontos, hogy elkezdd. Sok probléma, amire gondoltál előtte, el fog tűnni, amint elkezded. Amikor kételkedsz, tedd meg!

Közösségi minta

Probléma: Hogy kommunikáljon a csapatod?
Implementáció: Hackerek vagytok, tudjátok, mit tegyetek. Fejezd be a lazáskodást, és állítsatok be egy levelező listát, egy wikit és egy IRC csatornát. Mindháromra szükség lesz. Gondolj egy platformra a megbeszélésekhez, egy tárhelyre a dokumentációkhoz és valós idejű kommunikációra.

Kritikus tömeg minta

Probléma: Szeretnél egy saját heckerspace-t a városodban egyedül. Elbuksz.
Implementáció: Az ökölszabály 2 + 2. Szükséges van egy partnerre, hogy a kezdeti ötlettel előrukkoljatok. így lesztek ketten. Szükséged van még két másik emberre, hogy a valódi munkát megcsinálják. Ne kezdj bele még az előtt, hogy legalább négyen ne lennétek. Innentől egyszerű több embert toborozni. Hajts a tizre kezdetben.

Erős személyiségek minta

Probléma: Semmi sem készül el. Mindnyájan akartok egy hackerspace-t, de nehéz megszabadulni az idiótáktól.
Implementáció: Keress erős személyiségeket tagoknak az eredeti csoportodba. Szükséged van emberekre, akiknek tapasztalatuk van struktúrák kiépítésében. Keress embereket, akiknek hatalma van (és tiszteletet kapnak), nem pedig, akik hatalmat használnak (és kinevetik őket).

Jótékony tag minta

Probléma: Extrém szorongásod van a pénzügyek körül hónapról hónapra, és a tagok úgy tűnik. hogy a helyet úgy tekintik, mint egy üzletet, ami szolgáltatásokat nyújt, minthogy egy jótékonyságnak amit aktívan segítenek lehetővé tenni a közösségüknek.
Implementáció: Ne ajánlj fel más tagdíjtervezetet, amíg annyi tag, amennyire szükséged van, az alap működtetési kölségek fizetéséhez, ki nem fizet vagy meg nem ígér előre 1 évet. Ha ígérnek, légy biztos, hogy a pézük automatikus módszerrel kerül eljuttatásra, hogy minimalizáld a stresszt. Tudasd ezekkel a jótékony tagokkal, hogy ők azok a kiválasztottak, akik valóra váltják a space-t a nagylelkű adományukon keresztül amey a pénzük és az idejük. Ez talán abban is segít, hogz a space elérje a non-profit státuszát.

Amint a rendszeres kiadások fedve vannak minden évben, a jótékony tagok eldönthetik, hogy mely másik tagdíj opciót ajánlják fel a közösség számára. Még az ingyenes is lehet egy járható lehetőség ennél a pontnál! Ajánlhatsz jótékony tagságot még a cél elérése után is a jótékonság hangsúlyozásával és adva nekik juttatásokat, mint szavazati jog, jog találkozók és workshopok szpozorálására a space-ben.


Függetlenségi minták


Főbérlő és szomszédok minta

Probléma: Találtál egy tökéletes hackerspace-t, de a főbérlő furcsának látszik. Ugyanakkor a szomszédok is válogatósak.
Implementáció: Válassz bölcsen. Egy jóindulatú, de érdektelen főbérlő és laza szomszédság lehet a döntő ok, amiért a hackerspacek költöznek vagy sem. Nem túl laza szomszédok talán felhívják a rendőröket hajnali kettőkor. A projektedtől függően ez egy hatalmas probléma lehet. Ti, mint hackerek, nem olyan életmódot éltek, mint a többség — keressetek olyan szomszédokat, akik szintén furcsák és nem a többségi életmódot élnek.

Anti-laskótárs minta

Probléma: Szükséged van egy helyre és egy laborra, hogy dolgokat tárolj és dolgozz a projekteken. Azért, hogy minimalizáld a bérleti díjat, úgy gondolod, hogy nagyszerű, ha valaki a space-ben lakik. De valahogy mégsem
működik, mert nem tudod a labort használni.
Implementáció: A vendégek rendben vannak, de senkit ne hagyj ott lakni. Rúgd ki őket, ha szükséges.

Séparée minta

Probléma: Szeretnél lazítani, beszélgetni, vagy kiscsoportos munkát folytatni. De a fő szoba foglalt: Egyszerűen túl sok ember van a space-edben. Vagy csak szeretnél elszívni egy cigit, anélkül, hogy a nem dohányzókat zavarnád.
Implementáció: Keress egy hackerspace-t kisebb, szeparált szobával. Használj függönyöket vagy ajtókat, hogy leválszd a fő helységből. A leválasztott szobákat használhatják a dohányzók is a nem dohányzó hackerspace-ben.

Konyha minta

Probléma: Mint emberi lény, szükséged van ételre. Mint hacker, olykor szükséged van koffeinre.
Implementáció: Legyen konyka a space-edben. Semmi nem hozza úgy össze az embereket, mint az együtt főzés. Legyen hűtő a Club-Mate-nak. Üdítők árusítása segít összegyűjteni a pénzt a bérleti díjra. Fektess a legeslegfontosabb hardverdarabba: egy mosogatógépbe. Legyen egy fagyasztód pizzának és vagyél egy nagy adag konyhai felszerelést. Mutasd meg a kockáknak, hogy kell valódi ételt készíteni.

Rendszerességi minták


Konfliktusfeloldási minták


Kreatív káosz minták

Contributors to this page: skully .
Page last modified on Wednesday 15 of November, 2017 13:27:30 CET by skully.

Upcoming Events

1)  Wed 01 of Jan, 2020 18:00 CET
Kotes workshop